Vreemde dag

Afgelopen vrijdag kregen alle bewoners, vrijwilligers en medewerkers het lang verwachtte bericht van de zorginstelling waar ik werk. Eerlijk gezegd moest ik het eerst een paar keer lezen en tot me door laten dringen. Ik wilde het nog niet zo goed geloven.

Snelle veranderingen

Op 19 maart 2020 ging de ouderenzorg op slot. Het RIVM eiste strenge maatregelen. Bezoekers mochten niet meer naar binnen, het zorgpersoneel moest zich in speciale pakken hijsen om de werkvloer op te mogen. Het corona-virus verpestte de sfeer, zorgde voor besmettingen, verdriet, sterfgevallen. Onze bewoners kregen te maken met gemaskerd personeel, inclusief spatbril en handschoenen. Ze konden ons vaak nauwelijks verstaan, herkende ons niet meer en de non-verbale communicatie, wat voor onze mensen zo belangrijk is, was niet meer mogelijk. Onze glimlach bleef verborgen achter het mondkapje.

Gelukkig mocht familie eind mei weer mondjesmaat worden toegelaten. Helaas werden na de zomerperiode alle regels weer aangescherpt. Eind 2020 liep zelfs heel Nederland met een mondneusmasker in de openbare en overdekte ruimtes.

14 juni 2021

Gisteren stapte ik met een vreemd gevoel in mijn auto. Zal het dan toch… na al die maanden? Met een schuine blik bekeek ik het blauw/witte ding in mijn dashboardkastje. Het is al bijna een gewoonte om hem op te doen, het hoort bij de start van mijn werkdag. Toch wacht ik al zo lang op dit moment.

Voor de zekerheid propte ik het mondkapje in mijn tas voordat ik de auto verliet en twijfelde of ik hem niet toch op moet zetten nog voordat ik naar binnen stapte. De eerste collega die ik tegenkwam had haar gezicht niet bedekt en ook de tweede en derde wandelden me zonder masker voorbij. Aarzelend pakte ik mijn koffie, maar de onzekerheid raakte ik niet kwijt.

Al snel bleek dat de vaccinaties hun vruchten hadden afgeworpen. Een enorm percentage cliënten, medewerkers en vrijwilligers is ingeënt tegen covid-19. Het risico op besmetting is daardoor minimaal. Natuurlijk moeten we nog steeds alert zijn, de hygiënemaatregelen in acht nemen, maar de opluchting is groot. Er is geen elastiekje meer dat achter je oren snijdt, geen scherp randje dat irriteert onder je ogen en ook al voelt het onwennig, zoeken we na de pauzes onbewust naar het mondkapje, omdat we die al die tijd op moesten, we zien het als een mooi succes. Baldadig stak ik regelmatig mijn tong even uit, gewoon, omdat het weer kan.

Bezoekers moeten nog even wachten, al verwacht ik dat ook zij hier snel van verlost zullen zijn.

Welke voordelen zie jij als de mondkapjesplicht wordt afgeschaft? Of ben jij juist huiverig voor deze versoepeling?

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

10 gedachten over “Vreemde dag

 1. Hoi Elly weer mooi omschreven ik zal het morgen ervaren. Mijn gevoel is ook afwachtend. Twijfel ook zal ik het mondkapje nog opdoen bij bewoners. Het is een gewoonte geworden. Liefs

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh wat lijkt mij het heerlijk om zonder mondkapje binnen te lopen bij ons op het werk. Zal idd ook best wel raar zijn. Mooi geschreven

  Geliked door 1 persoon

 3. Op dit momnet vermijd is ook de winkels en het openbaar vervoer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat fijn. Zelf gebruik ik alleen in een winkel een mondkapje en daar kom ik de laatste tijd niet meer zo vaak. Het was natuurlijk nodig, maar ik snap dat het erg lastig is in jouw werk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: