Leven als een kat?

Midden in het streepje zon dat via het raam op de bank valt, ligt onze poes Jolie. Ze rolt zich, via haar zij, op haar rug. Alle pootjes gaan de lucht in. Haar witte buikje is goed zichtbaar.

Aan de andere kant van de bank zit ik. Mijn benen onder de warme fleecedeken, mijn laptop op schoot. Er moet nog veel gebeuren, ik loop een beetje achter op schema, voor afleiding heb ik nu echt geen tijd. Ik concentreer me op de tekst. Het is belangrijk om me goed in te leven in dit moment. Wat gebeurt er? Wat nemen de zintuigen van mijn personage waar? In gedachten sta ik in de ruimte waar het tafereel zich afspeelt. Mijn vingers vliegen over het toetsenbord. De eerste zinnen verschijnen in het scherm.

Schaamteloos

In mijn ooghoek zie ik dat Jolie opstaat. Ze kijkt me aan en knijpt een paar seconden haar oogjes dicht. Dan stapt ze naar me toe. Ze snuffelt onderweg aan mijn weekplanner en het flesje water en zet dan zelfverzekerd haar voorpoten op mijn been. Ze kroelt met haar wang langs mijn hand en wurmt zich dan tussen mijn buik en de laptop in. Aan het zachte spinnen is te horen dat ze tevreden is. Ze gaat languit liggen, haar kopje legt ze op mijn arm. Aan de bewegingen van haar lijfje en het snurkende geluid is al snel te horen dat ze slaapt. Haar warmte gloeit dwars door mijn kleren heen. Van schrijven komt niks meer terecht.

Ook als dit dametje een half uur later van de bank af springt, kan ik me niet meer concentreren. Ze heeft een muisje gevonden. Eentje met een lange, groene staart. Er zit een pluizige bal aan het uiteinde die ze in haar bek pakt en meesleept naar een hoger gelegen plekje waar ze naar hartenlust kan spelen met haar zelf gevangen speelgoed.

Advies

Een paar jaar geleden kreeg ik het advies om bij onze katten in de leer te gaan. Mijn psycholoog doelde toen op het herstel van mijn burn-out. Katten eten, spelen en nemen alle tijd om uit te rusten. Maar zou ze stiekem ook wat anders bedoeld hebben?

Jolie vroeg niet of ze op schoot mocht komen liggen. Ze had behoefte aan wat aandacht, dus kwam ze dat bij me halen. Ze schaamde zich ook niet toen ze rollebollend van de zonnestralen genoot. Ze deed wat ze wilde zonder zich af te vragen wat ik daarvan zou vinden. Straks, als ik in de keuken het eten klaarmaak, zal ze zich tegen me aanduwen. Haar pootjes tegen de keukenkastjes zetten en haar best doen om zielig te klinken terwijl ze miauwend om eten bedelt. Ze is niet bang dat ik tegen haar mopper. Ze komt voor zichzelf op, net zo lang totdat ze haar zin krijgt.

Zou het niet heerlijk zijn om me af en toe wat minder bezig te houden met de mening van anderen? Om schaamteloos te doen wat ik wil? Veel te vaak ben ik bang om iets verkeerd te doen, vergeet hierbij dat mijn behoeften net zo belangrijk zijn als die van ieder ander.

Hoe zit dat met jou? Wil jij ook leren om wat vaker de kunst van het kat-zijn af te kijken of laat jij je niet zo makkelijk door anderen tegenhouden?

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: