De ouderenzorg in coronatijd – Deel 2

Weet je nog, mijn laatste blog over de ouderenzorg? De wereld die voor iedereen verborgen blijft, omdat bezoek nu niet is toegestaan? Klik hier om het alsnog te lezen.

We zijn alweer een paar weken verder. Talloze aanpassingen hebben inmiddels plaats gevonden. Het waren verdrietige, lastige, maar ook bijzondere veranderingen. Vandaag was een dag waar we met de hele afdeling op hebben gewacht.

Het was al volop licht buiten, ook al was het nog vroeg in de ochtend. Zelfs het verkeer was nog niet op gang. Mijn autoradio stond hard aan en omdat niemand commentaar kon leveren over mijn zangkunsten, brulde ik mee met de nummers van Marco Borsato en Miss Montreal. Je begrijpt het al, de sfeer zat er goed in. Logisch, want mijn dag begon met goed nieuws. (Dat ik met dit zomerweer de hele middag én het weekend vrij ben, speelde uiteraard ook een klein rolletje mee.)

Naast me stond, net als de afgelopen weken, een tweede tas. Deze keer alleen met een uniformjasje, want de extra broek mocht thuis blijven. Alleen dit gegeven was al een hele vooruitgang, want het vergt nogal wat tijd om jezelf steeds helemaal om te moeten kleden.

Vanaf 24 maart moest iedereen die op de afdeling moest zijn, een extra set kleding meenemen en moesten we een schort met lange mouwen, een mondkapje, spatbril en handschoenen aan. Collega’s waren ziek en omdat in die tijd nog niemand getest werd, was extra bescherming noodzakelijk.

COVID-19 heeft, door het hele huis, helaas voor veel sterfgevallen gezorgd. Veel anderen, die zijn genezen van dit virus, hebben te maken met restverschijnselen, zowel geestelijk als lichamelijk.

Vanaf vandaag is onze afdeling virus-vrij verklaard. Nu de quarantaine van twee weken voorbij is voor de laatste risicovolle bewoners, verandert er veel. Naast die extra broek die we thuis mogen laten, is ook de beschermende kleding niet meer nodig. Wat is dat een verademing. Het is niet alleen warm en vaak pijnlijk, maar ook al onze spullen zaten onder het lange schort verstopt; de werktelefoon, onze sleutelbos, pennen, enzovoorts. Ook onze glimlach, misschien wel ons meest waardevolle geschenk voor deze eenzame ouderen, hoeven we nu niet meer te verbergen

De liften, die al die tijd alleen voor transport bedoeld waren, mogen we weer gebruiken voor onszelf en de bewoners. Wel met allerlei voorwaarden, maar die nemen we voor lief. We mogen weer van de afdeling af, iets wat we waarschijnlijk allemaal vreselijk gemist hebben.

De versoepeling is positief nieuws. Een moment om bij stil te staan. Even maar, want meteen daarna volgt de realiteit: We zijn er nog niet.

Met samengeknepen billen wachten we af. Wat nou als we weer zieken hebben? Wat nou als een tweede golf de afdeling te pakken neemt? De kans is groot dat dan alle maatregelen weer worden teruggedraaid. We hopen van harte dat deze tijd nooit meer terugkomt. Dat familie snel weer binnen mag komen en alles weer wordt, zoals het was. Tot die tijd genieten we van het kleine beetje winst, maken we het voor elkaar zo aangenaam mogelijk en vieren we alvast een heel klein beetje feest.

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

3 gedachten over “De ouderenzorg in coronatijd – Deel 2

  1. Wij verzorgen deze mensen. Dit betekent dat we hen ook aan moeten raken om te wassen, aan te kleden en te helpen met bijvoorbeeld eten geven. Spatschermen zijn dan helaas geen optie. Daarnaast verspreidt het virus zich overal, ook op kleding en voorwerpen, wat wij vervolgens aan kunnen raken en mee kunnen nemen naar iemand anders. Dit betekent helaas dat we bij een nieuw (verdachte) corona patiënt weer volledig in beschermde pakken zullen moeten. Het zorgpersoneel kan nu gelukkig getest worden. Bij klachten moeten we wel een mondkapje en handschoenen dragen totdat de uitslag bekend is. Dit alles om deze kwetsbare doelgroep te beschermen.

    Like

  2. Super fijn!! Wat zullen ze blij zijn dat ze jullie gezicht weer hebben gezien!! Wat mij gelijk bij de vraag brengt, die spatschermen is dat geen oplossing?? Als je weer iets nodig hebt om je te beschermen bedoel ik? ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: