Aangenaam verrast

Vanmorgen stond ik al vroeg naast mijn bed. Het beloofde een drukke dag te worden. Ik pakte mijn laptop van de lader en ging aan de slag. Als ik een beetje zou doorwerken, liep ik ook vandaag weer keurig op schema , wat betreft het herschrijven van mijn boek. Alle social media gingen uit. Driftig raasden mijn vingers over het toetsenbord. Ik vergat zelfs te eten en te drinken. Volgend jaar …

Het is drie uur. De zon, die heel de ochtend al door de ruiten scheen, is inmiddels verdwenen. De lucht is grauw. Het nodigt niet uit een wandeling te maken. Toch wil ik een frisse neus halen. Het moet. Naast het feit dat ik nog geen maaltijd heb voor vanavond, is het ook goed om het verhaal van Sophia even los te laten. Oh ja, en ik kan meteen mijn nieuwe schoenen weer wat inlopen.

Ik trek mijn rits tot aan mijn nek toe dicht. Meteen, als ik mijn eerste voet buiten heb gezet, word ik overvallen door warme lucht. Verbaast kijk ik op de thermometer. Veertien graden? Het is december. Bijna heb ik de neiging op te gaan huppelen. In plaats daarvan doe ik mijn jas open en wandel met een glimlach de straat uit.

Overal zie ik lichtjes. Binnen, buiten. Kerstbomen, kerstkransen. In de supermarkt zie ik producten die speciaal bedoeld zijn voor de feestdagen. Mijn voorbereidingen voor dit jaar zijn waardeloos. Volgende week is het al. Ik heb nog niet eens nagedacht over het kerstmenu. Ik beloof mezelf er thuis nog eens over na te denken.

Een oude dame met rollator schuifelt door de winkel. Ze blokkeert het hele gangpad. Geduldig wacht ik tot ze klaar is. Ze schrikt als ze me ziet en struikelt bijna als ze zich haastig uit de voeten wil maken. ‘Rustig maar,’ zeg ik. ‘Ik heb alle tijd.’ Mijn werk is tenslotte af.

Samen met mijn spaghetti en een toetje sluit ik aan bij de kassa. Gelukkig is het niet zo druk. Een klein vrouwtje grijpt naar een beurtbalkje. Haar arm is net te kort. Op haar tenen reikt ze nog eens. Het puntje van haar tong steekt zelfs iets naar buiten. Ik vermaak me kostelijk om haar wilskracht. Klein, maar dapper.

Achter me klinkt een dof geluid. En nog eens. Ik kijk achter me en zie iemand die haar spullen vanuit het winkelwagentje de lopende band op smijt. De portemonnee, die veel te groot is voor haar handen, houdt ze stevig tussen haar vingers geklemd. ‘De vorige keer hebben ze me hier bestolen,’ zegt ze. ‘Nu durf ik dit ding niet meer los te laten.’ Op slag krijg ik medelijden met haar. Ik geef haar wat meer ruimte zodat ze niet meer naast, maar vóór haar karretje kan staan. Die koekjes zullen zo’n worp vast niet overleven.

Op weg naar huis besluit ik nog even door het park te lopen. Het lijkt wel voorjaar. Na alle regen en wind van de afgelopen dagen, moet ik hier maar eens extra van genieten. De mensen die ik tegenkom, begroeten me. Soms met een “Goedemiddag,” soms met een lach of een knikje. Een man laat zijn hondje uit. Bij elke stap die hij zet, springen zijn veters omhoog. Zodra onze blikken elkaar kruisen, wijs ik naar zijn schoenen. ‘Pas op meneer,’ zeg ik. ‘Ze zitten los.’ ‘Alweer?’ zegt hij en hij kijkt met een beteuterd gezicht naar beneden. ‘Dank je wel.’ Hij trekt aan de hondenriem en bukt zich.

Zal het door de aankomende kerstdagen komen? Of toch door het onverwachte lenteweer? Wat het ook is, de mensen zijn ineens een stuk vriendelijker. Was het altijd maar zo. Gek hé, dat vriendelijkheid, geduld en respect niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: