HELP! een spin.

Ach, zo’n spinnetje doet toch niks. Ze zijn voor jou toch veel banger. Als je dan ook nog eens gaat gillen of op de vlucht slaat, is de kans groot dat je wordt uitgelachen. Stel je niet zo aan.

Toch is zo’n 75% van de Nederlanders bang voor spinnen en dat is veel. Zeker als je bedenkt dat er hele mooie exemplaren tussen zitten die een groot deel van de insecten opruimen. En het web dat ze bouwen is toch ook een waar kunstwerk. Zo gedetailleerd. Ik doe het ze niet na.

Achter, bij ons raam, woont elk jaar zo’n vliegenvanger. Bovenaan, op het kozijn, kun je hem zien zitten. Hij wacht geduldig. Verbergt zich, net als een agent met een lasergun. Totdat een onwetend slachtoffertje een plek zoekt om te rusten en verstrikt raakt in de onzichtbare draden. Het web begint te trillen en de spin komt in actie. In nog geen halve seconde zie je hoe het zwarte diertje op zijn prooi af rent en er met al zijn pootjes omheen gaat staan. Ontsnappen is onmogelijk. Vliegensvlug wordt het insectje in fijn draad gesponnen en kruipt de spin weer terug naar zijn schuilplaats op het kozijn.

Goed, een spin is een vleeseter, maar zullen ze ook mensen vangen? Iedereen weet dat de angst voor spinnen irrealistisch is. Voor de soorten in Nederland hoeven we in ieder geval niks te vrezen. Maar zorgt dat ervoor dat een spinnenfobie minder wordt?

Bang zijn voor spinnen is niet zo erg. Je vermijdt de plekken waar ze zijn of zorgt ervoor dat een stoere man of vrouw het beestje even voor je weghaalt. Maar wat nou als je er eentje op de muur van het toilet hebt gevonden en het zweet je uitbreekt? Je durft de rest van de dag niet meer in dat kleine kamertje te komen. Sterker nog, de kans bestaat dat hij zijn broertje of zusje heeft meegenomen. Spinnen komen tenslotte altijd met z’n tweeën, toch? De paniek slaat toe, want in elke hoek kan er zomaar één tevoorschijn komen. Je durft zelfs niet meer rustig op de bank te gaan zitten. Stel je voor dat zo’n griezel onder een kussen vandaan kruipt en met zijn vieze, harige poten over je rug loopt? Je hart gaat als een razende tekeer, alleen al bij de gedachte. Je kunt zelfs prikkelbaar worden, hoofdpijn krijgen en je niet meer concentreren. Dat onschuldige beestje belemmert je in alles wat je doet. Een spinnenfobie is dan ineens een angststoornis.

Zelf heb ik ook verschillende dingen waar ik bang voor ben. Ik kan volledig in paniek raken als er een kans bestaat dat ik vast kom te zitten. In een karretje van een achtbaan bijvoorbeeld, of in een smalle ruimte met maar één uitgang. Reizen met een bus of trein zul je mij ook niet zien doen. Het zijn angsten die mijn leven niet beheersen. Ik zoek manieren om er niet mee geconfronteerd te worden en dat werkt prima. Maar werkt dat ook voor sociale angsten?

Bedenk eens wat jij hebt gedaan vandaag? Hoeveel mensen kwam je tegen? En stel je nu eens voor dat je juist vandaag je best moest doen om hen allemaal uit de weg te gaan. Omdat je hoofd net zo vreemd reageert als bij een spinnenfobie?

reageer

 

Wat vond je van mijn blog?

Scroll wat verder naar beneden en laat het me weten.

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

2 gedachten over “HELP! een spin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: