Zoveel foto’s

Volg je me op Facebook of Instagram? Dan heb je vast de vele foto’s gezien die ik tijdens al mijn wandelingen heb gemaakt. Wil jij weten waarom ik dit doe? Dat zal ik je vertellen …

Als klein meisje was ik een binnenkind. De vloer in de huiskamer lag vol met poppen, knuffelberen en lego. Uren kon ik me zoet houden met mijn zelfverzonnen verhalen en vergat hierbij de hele wereld. Mijn moeder werd er af en toe gek van, want elk speelgoed had een eigen stemmetje. Buiten spelen deed ik niet graag. Daar is het vaak koud en nat en dus ging ik, ook toen ik ouder was, niet graag de deur uit.

Drie jaar geleden moest ik wat vaker gaan wandelen. Doktersadvies. Bah, wat viel dat tegen. 2018-10-24 09.33.08Maar met oordopjes en de juiste muziek, stapte ik toch een paar keer per week door de wijk. Als de zon scheen, was het wel fijn. Bij slecht weer deed ik het vooral voor de warme chocolademelk met slagroom na afloop. De routes langs straten en huizen werden al snel vervangen door bospaden. Geen mensen en gebouwen, maar natuurgeluiden en groentinten. Een plek om tot rust te komen. Maar gebeurde dit ook echt?

In april 2018 besloot ik een boek te schrijven. Iets wat ik als kind al wilde, maar het was er nooit van gekomen. Ik verdiepte me in de kunst van het schrijven en oefende met schrijfopdrachten om mijn woorden beter op papier te krijgen. Eén van de opdrachten was:

“Stel, je bent in het bos. Laat je zintuigen werken. Wat voel je? Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Je kunt ook proberen of je wat kunt proeven. Een grasspriet of een kastanje bijvoorbeeld.”

Vol goede moed opende ik een leeg Word document. Mijn vingers lagen op het toetsenbord.  Ik sloot mijn ogen, klaar om aan de slag te gaan. Maar ondanks dat ik een paar keer per week door het bos liep, kon ik geen antwoord geven op de vragen. Een half uur later gooide ik de klep van mijn laptop dicht. Ik griste mijn schoenen uit de kast en vertrok, het bos in. Mijn telefoon ging mee als hulpmiddel om te kunnen schrijven en om foto’s en filmpjes te maken. 20190823_114611Het was een zomerse dag. De bomen waren bedekt met bladeren. Zoveel zelfs dat de vogels zich er makkelijk in konden verstoppen. Verstoppen? Blijkbaar zorgde dit woord voor een stroom aan gedachten. Mijn hartslag steeg. Ik schudde mijn hoofd. Nu niet piekeren hoor. Ik moest me concentreren op de opdracht. Mijn hand rustte op mijn buik. Zachtjes, bij elke inademing, kwam hij iets omhoog en zakte in als ik weer wat lucht liet ontsnappen. Ja, dit was beter. Met een lach op mijn gezicht volgde ik het pad. De zon brandde op mijn blote armen. De wind streek over mijn wangen. Wat voelde ik nog meer? Takjes onder mijn voeten, zachte ondergrond, een vlieg dat op mijn neus ging zitten, maar meteen wegvloog toen ik in een reflex mijn hand optilde om het weg te jagen. Alles noteerde ik in mijn telefoon.

Het was tijd voor de volgende vraag: Wat zie je? Ik zag alleen de grote dingen. Bomen, aarde, lucht en water. Maar toen ik beter keek, zag ik ook bijtjes, fleurige bloemen, zelfs een kikker. De details verbaasden me. Dit was me niet eerder opgevallen. Met mijn telefoon maakte ik foto’s. Thuis kon ik die gebruiken om de oefening uit te werken. En zo kwamen al mijn zintuigen aan de beurt.

Regelmatig maak ik nu dit soort wandelingen. Niet nadenken. Bewust de aandacht vestigen op datgene wat ik doe. De foto’s helpen me om mijn boek te verfijnen, maar ook om stil te staan bij mijn omgeving. Er is zoveel moois. Je moet alleen goed kijken.20191009_160337

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

2 gedachten over “Zoveel foto’s

  1. Herkenbaar! Ik ben destijds ivm hernia een half jaar lang iedere dag gaan wandelen. Mijn hoofd raakte leeg en ik kwam tot rust

    Geliked door 1 persoon

  2. Wow Elly wat mooi geschreven. Als ik de volgende keer in het bos ben zal ik ook eens proberen om bewust te kijken naar de dingen die ik zie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: