Burn out en de natuur

Tijdens het schrijven van mijn boek is het soms nodig om op zoek te gaan naar achtergrondinformatie. Daarom ben ik afgelopen week in gesprek geweest met Marc Harens. Hij is ondernemer, coach en running therapeut bij Brn-out.com. Hij helpt mensen bij het herstelproces na een burn out.

Hij is zelf hardloper en doet aan krachttraining. Hij vindt dit belangrijk, omdat hij zichzelf op deze manier gezond en fit voelt, maar ook om te ontspannen, rust in zijn hoofd te creëren en voor creativiteit en emotionele stabiliteit.


De hoofdpersoon uit “Alles onder controle” heet Sophia. In haar verhaal krijgt zij de volgende diagnoses: “ontwijkende persoonlijkheidsstoornis”, “depressie” en “burn out”. Zij kreeg het advies om elke dag naar buiten te gaan en te gaan wandelen of hardlopen.

Bij een burn out is er sprake van ernstige vermoeidheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Je kunt je slecht concentreren en weinig onthouden. Je voelt je volledig uitgeput. Ook ben je emotioneel instabiel. Je huilt makkelijker, bent prikkelbaar en kunt niet goed meer tegen drukte of lawaai. Vaak gaat het gepaard met een depressieve stemming, piekeren, slecht of onrustig slapen en een gejaagd gevoel. Je hebt het gevoel dat je het leven niet meer aankunt en vaak lukt het ook niet meer om de dagelijkse dingen te blijven doen.
De diagnose wordt gesteld door de huisarts, psycholoog of psychiater.

Sophia gaat, op advies van haar huisarts, elke dag een half uur wandelen in haar wijk. Na een week voelt ze zichzelf nog steeds even somber. Bij patiënten zoals Sophia adviseert Marc om toch door te zetten. Als het mogelijk is, kun je het beste in de natuur wandelen. Met je blik naar de horizon gericht in plaats van naar de grond.  Want als je naar de grond kijkt, ga je piekeren. Probeer de omgeving in je op te nemen tijdens het lopen.

Slecht slapen en veel te veel werken zorgen ervoor dat Sophia uitgeput raakt. De eerste periode van haar ziekmelding is alles haar teveel. Maar ondanks dat haar lijf te moe is, wil ze wel graag elke dag even naar buiten. Ze moet kiezen tussen het luisteren naar haar lichaam en een beetje beweging en frisse lucht. Marc legt uit dat veel rusten, herstellen en extra slaap essentieel zijn tijdens de eerste vier tot zes weken. Daarna neemt het effect van het extra slapen af en kun je energie gaan opbouwen door bijvoorbeeld te wandelen. In het begin zijn dit nog korte stukjes of met een pauze momentje tussendoor. Geleidelijk aan kun je de afstand gaan vergroten.

Leer te luisteren naar je lichaam, maar hou er wel rekening mee dat depressieve gedachten ervoor zorgen dat de fut ontbreekt. Uiteindelijk gaat het om een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Sophia is vlak voor haar ziekmelding gestart met haar eerste hardlooptraining. Nu ze thuis zit met een burn out wil ze dit graag zo snel mogelijk weer oppakken. Marc zou haar adviseren om contact op te nemen met een running therapeut die gespecialiseerd is in burn-out begeleiding. Hardlopen kan namelijk vrij snel averechts werken en het lichaam uitputten. Een running therapeut kan helpen met het juiste tempo, de juiste belasting, de juiste duur, ademhaling en herstel.

Sophia is gelukkig helemaal gezond en kan elke sport uitoefenen die ze wil. Maar wat moet je nu als je lichamelijke klachten hebt of verschillende allergieën hebt waardoor je beperkt bent en niet zomaar naar buiten kunt? Of waarbij zelfs een kleine wandeling niet haalbaar is?
Marc zou deze mensen willen adviseren om iets te zoeken wat je wel kunt. Fietsen bijvoorbeeld. Als je slecht ter been bent, zou een park een optie kunnen zijn die rollator en rolstoelvriendelijk is. Mensen met een allergie kunnen tijdens de herfst en winter gewoon de natuur in. Gebruik die momenten om natuurgebieden op te zoeken.

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is veertig jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op 9 oktober 2021 verscheen haar debuutroman 'Met mij is toch niks mis'. Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: