Personages

Alles onder controle. Sophia zou het best graag willen. En als ze haar leven helemaal zelf kon bepalen, zou het ook vast geen probleem zijn.

Maar zo simpel is het niet. Ook de mensen om haar heen hebben invloed op hoe het met haar gaat. Personages die haar willen helpen. Haar begrijpen of juist niet. Mensen die bijzonder voor haar zijn, of die ze het allerliefst ziet verdwijnen.

Het boek over Sophia is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mijn verhaal. En iedereen die ik ken, zou een personage kunnen zijn. De mannen en vrouwen die in mijn therapiegroep zitten bijvoorbeeld . Of mijn therapeuten.

Maar kan dit wel?

Ik schrijf een psychologische roman over een vrouw die nu alleen nog in mijn hoofd bestaat. De mensen die zij ontmoet, ken ik niet. Er zit hooguit iets in hun karakter wat herkenbaar is. De felle uitval van iemand die zegt wat ze denkt. De complimentjes die ons steeds weer opvrolijken. Gedrag wat voor zowel Sophia als voor mij vervelende of juist positieve gevolgen kan hebben.

Voordat ik begon met het schrijven van dit boek, heb ik een overzicht gemaakt van alle mensen die belangrijk zijn voor het verhaal. Er zijn inmiddels wat nieuwe mensen bijgekomen en anderen verdwenen. En wie weet zal er nog wel het één en ander in veranderen, maar de basis heb ik.

Op een zonnige woensdagmiddag heb ik een notitieboek gekocht. Een hele saaie deze keer, zonder kleurtjes of fraaie tekeningen. En lekker groot, zodat ik veel kwijt kan op één vel. Maar waarom heb ik die gekocht? Omdat ik nog niet genoeg papier heb? Nou, eerlijk gezegd is de verzameling al behoorlijk groot. Toch was dit grote schrift nodig.

Sophia krijgt haar eigen sociale netwerk. Onbekende mensen met hun eigen karakter. Natuurlijk zijn mijn personages wel gebaseerd op mensen die ik heb ontmoet, maar toch zul je niemand herkennen.

Die oude, vrouwelijke psycholoog zou dus zomaar een man kunnen zijn die aan het einde van zijn zin zichzelf steeds herhaalt, maar dan in andere woorden. En dat nerveuze vrouwtje kan zomaar een zelfverzekerde egoïst worden. En om fouten te voorkomen moet iedereen nauwkeurig worden beschreven.

Dit nieuwe schrift is al volop in gebruik. Het is heerlijk om je fantasie de vrije loop te laten. Karakters te verzinnen, toe te passen aan de verhaallijnen en gebeurtenissen spannender, groter of verrassender te maken dan ze in werkelijkheid waren.

Vorig jaar begon ik met het schrijven van een autobiografie, maar in hoeverre zal het verhaal van Sophia straks nog lijken op dat van mij?

 

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: