Dagboek geheimen

“Alles onder controle” is een verhaal over Sophia. Een jonge vrouw die worstelt met psychische problemen.

Om haar verhaal zo goed mogelijk te kunnen vertellen, houdt Sophia een dagboek bij. Elke dag beschrijft ze hierin wat ze heeft gedaan, wat ze moeilijk vond, of juist héél leuk. De mooie momenten, maar ook de droevige.

Vandaag geef ik je een heel uniek kijkje in een klein deel uit haar dagboek:

Na een lange nacht vol buikpijn en gepieker, zit ik om half zeven alweer beneden. Ik moet straks naar therapie. Vreselijk! Ik zie er als een berg tegenop.

Therapeuten die beweren dat ze jarenlange ervaring hebben, weten niet eens hoe het is als je een patroon hebt ontwikkeld in je hoofd die net zo stevig vast verankerd zit als de wortels aan een boom. Het zijn belangrijke eigenschappen die horen bij een sociale angst, namelijk het extreem bange gevoel om fouten te maken, kritiek te krijgen of afgewezen te worden.

‘Dit zijn dingen die je vroeger hebt geleerd,’ had die behandelaar vorige week gezegd,’ maar dat heb je nu niet meer nodig, dus laat het los.’

Huh? Denkt ze nu werkelijk dat patronen zo makkelijk te doorbreken zijn? Dat de structuur in mijn hoofd zich zo makkelijk laat beïnvloeden? Ik weet nog hoe kwaad ik werd om haar zinloze uitspraken en mezelf heb afgesloten voor alles wat er daarna nog werd gezegd.

En natuurlijk werd ook daar commentaar op gegeven. Woorden waar ik niks mee kon, werden op me afgevuurd.

‘Waarom sluit je jezelf nu af? Wat mag je nu niet voelen?’

Voelen? Mens, laat me met rust, had ik willen zeggen. Goed, misschien had ik dat gewoon moeten doen. Laten zien dat wat zij met mij deed. Dat ik kwaad werd om het nutteloze gekonkel.

Maar ik word niet boos. Want ik ben bang. Stel je voor dat ik de controle over mezelf verlies? Dat ik nog meer kritiek krijg? Of gewoon door de hele groep word afgewezen?

Eindelijk werd ik met rust gelaten en heb ik gehoopt dat ik de tijd vooruit kon duwen. Weg van hier. Weg van al die mensen die denken te weten hoe het beter moet.

En nu moet ik weer terug naar de mensen die beweren dat ze het goed bedoelen. Zal het me nu wel lukken om voor mezelf op te komen?

Laat je me hieronder weten wat je ervan vond?

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is 39 jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment schrijft ze aan haar boek "Alles onder controle." Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

4 gedachten over “Dagboek geheimen

 1. Heftige gevoelens.
  Goed dat je ze beschrijft.
  Open zijn een zeggen wat je voelt is heel belangrijk zodat andere er “misschien” begrip voor kunnen opbrengen .
  Of dat ,dat lukt is altijd maar de vraag natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Pittig en herkenbaar dit. Maar Sophia komt er wel, juist door zulke ervaringen en door al te beseffen waar het door komt en wat het met haar doet is ze al goed op weg al, ook al denkt ze zelf van niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: