Deel 5

Dit is het vijfde en laatste deel alweer. De afgelopen vier dagen heb je meer kunnen lezen over het onderwerp van mijn boek “Alles onder controle”. Heb je een deel gemist, of wil je nog eens teruglezen? Klik dan hier voor Deel 1Deel 2, Deel 3 en Deel 4.

Tot slot …

We zullen mensen met deze psychische ziekte niet makkelijk tegenkomen. Dit zijn de mensen die niet ‘zomaar’ verlegen zijn, maar die zichzelf, vaak onbewust, verstoppen voor hun omgeving en vooral ergens op de achtergrond te vinden zijn. Toch willen ze wel ergens bij horen, want er is wel behoefte aan sociale contacten. Omdat zij zichzelf nauwelijks open durven te stellen bij andere mensen en het lastig vinden om zichzelf te zijn, voeren ze vaak een toneelstukje op. Hierdoor kost het allemaal extra veel energie. Ze kunnen alleen zichzelf zijn als ze er volledig op kunnen vertrouwen dat jij hen accepteert zonder te oordelen. Echt dichtbij komen, is dus een grote uitdaging en vraagt veel geduld, maar is gelukkig niet onmogelijk.

Of ze ooit helemaal van hun stoornis af komen, is niet duidelijk. Er bestaan heel veel verschillende therapieën die de klachten in ieder geval kunnen verlichten. Al is de kans groot dat het contact met een psycholoog net zoveel problemen oplevert dan bij andere sociale contacten.

In de veiligheid van het internet heb ik veel met deze groep kunnen bespreken. Het was voor mij een bijzondere ervaring om met hen in contact te komen, zeker omdat deze psychische stoornis erg weinig voorkomt (1 tot 5% van de algemene bevolking) en wij hier eigenlijk maar weinig van af weten. Wat ik van hen geleerd heb, is dat we moeten stoppen met oordelen, want het zou anderen veel meer pijn kunnen doen, dan we beseffen.MIND_logo_Korrelatie_H+R_+Tag

Herken jij jezelf in dit verhaal en zoek je hulp? Neem anoniem contact op met de professionele hulpverleners van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl. Je kunt met een hulpverlener bellen, chatten, appen of mailen.

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is veertig jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op 9 oktober 2021 verscheen haar debuutroman 'Met mij is toch niks mis'. Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

3 gedachten over “Deel 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: