Deel 4

Dit is deel 4 van de uitleg over mijn onderwerp “sociale angsten”. Heb je de eerste delen gemist? Of wil je nog even teruglezen? Klik dan hier voor Deel 1, Deel 2, en Deel 3

“Welke wensen heb je voor de toekomst?”

De wensen die deze groep mensen heeft, is erg wisselend. De meesten willen leren om met hun beperkingen om te kunnen gaan, maar accepteren het leven dat ze hebben. Ze volgen verschillende therapieën en leren zo met hun klachten om te gaan. Anderen fantaseren over een leven waarin ze om kunnen gaan met hun angsten en weer kunnen doen waar ze zin in hebben, want gewoon gezellig bij iemand op visite gaan, zonder het gevoel te hebben dat je de ander tot last bent, is vaak al een hele uitdaging.

Voor mij is het inmiddels al een beetje duidelijk wat deze stoornis in houdt. Ze zijn overgevoelig voor kritiek en het oordeel van anderen, en zijn erg bang om op te vallen. Maar wat ik nog niet goed begrijp, is het verminderde gevoel van eigenwaarde. Eén van de vrouwen legt het me uit aan de hand van een voorbeeld:

‘Stel dat ik met een collega samen werk en zij zegt dat ik iets niet goed doe. Jij kunt bepalen of je er wel of niet iets mee doet, maar zullen het daarna snel vergeten. Ik pak dit heel persoonlijk op, want bij mij komt kritiek extra hard aan en kan daten later nog in mijn hoofd rondspoken. Om te voorkomen dat ik nog meer kritiek krijg, ga ik nog meer mijn best doen om geen fouten te maken en daarom eis ik van mezelf dat ik mijn werk perfect doe. Perfectie is een onmogelijke eis,  en daarom kan ik nooit helemaal tevreden zijn met mezelf. Daarnaast vraag ik teveel van mezelf en ga ik juist nog meer fouten maken. Ik krijg dus nog meer kritiek of denk dat er minstens een goede reden voor is dat anderen slecht over mij denken, wat voor mij een bevestiging is dat ik inderdaad niet goed genoeg ben.’

Morgen om 17.00 uur verschijnt het vijfde en laatste deel. Mis het niet …

De

MIND_logo_Korrelatie_H+R_+Tag

Herken jij jezelf in dit verhaal en zoek je hulp? Neem anoniem contact op met de professionele hulpverleners van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl. Je kunt met een hulpverlener bellen, chatten, appen of mailen. 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is veertig jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op 9 oktober 2021 verscheen haar debuutroman 'Met mij is toch niks mis'. Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

4 gedachten over “Deel 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: