Deel 3

Dit is deel 3 van de uitleg over mijn onderwerp “sociale angsten”. Heb je de eerste delen gemist? Of wil je nog even teruglezen? Klik hier voor het eerste deel. Deel 2 vind je hier.

“Welke gevolgen heeft de stoornis op deze mensen?”

Ik heb met een man gesproken over deze vraag. Hij vertelde dat hij met zijn opleiding moest stoppen, omdat de opdrachten hem teveel energie kostten. Hij moest klanten te woord staan, advies geven en klachten afhandelen. Dit soort dingen bezorgden hem enorm veel stress en zorgden keer op keer voor slapeloze nachten en eindeloos gepieker. Nu werkt hij een paar uur per week bij een klein bedrijf. Hij heeft een vaste relatie en collega’s, maar geen vrienden. Hij zou best vrienden willen hebben, maar durft zichzelf niet te laten zien, bang om afgewezen te worden. Soms lukt het hem om naar de sportschool te gaan, maar ook dat vindt hij lastig. Hij heeft dan altijd het gevoel dat anderen naar hem kijken en daar voelt hij zich ongemakkelijk bij. Naast zijn vriendin en wat collega’s heeft hij dus geen sociale contacten en daarom voelt hij zich vaak eenzaam.

Een vrouw heeft me vertelt dat het lastig is om over haar problemen te praten. Naast het feit dat ze het moeilijk vindt wanneer anderen tijd voor haar vrij maken, kan ze ook maar moeilijk geloven dat anderen haar begrijpen. Of ze is bang dat ze haar gaan ontlopen, omdat ze niet weten wat ze met haar aan moeten. Het liefst wil ze overal aan mee doen, aansluiten bij een hobbygroep en gezellig op bezoek gaan bij mensen die ze aardig vindt, maar ze kan het niet. “Anderen kunnen mij negatief beoordelen en ook als ze dit niet laten merken, kunnen ze het wel denken.” Ze gaat niet naar feestjes en probeert elke deelname in groepen te vermijden. Vooral het onbekende maakt haar angstig, maar ook het risico dat de aandacht naar haar toe getrokken wordt. Stel je voor dat er iets aan haar gevraagd wordt, want dan zal iedereen naar haar kijken. Haar eigen gedachten kunnen dus al haar energie kosten.

MIND_logo_Korrelatie_H+R_+Tag

Herken jij jezelf in dit verhaal en zoek je hulp? Neem anoniem contact op met de professionele hulpverleners van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl. Je kunt met een hulpverlener bellen, chatten, appen of mailen.

Inmiddels staan alle delen online. Klik hier voor Deel 4 en Deel 5

 

 

Gepubliceerd door Elly schrijft

Elly is veertig jaar oud en woont samen met haar vriend, twee cavia's en twee katten in het Brabantse Waalwijk. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al fantasieverhaaltjes, verslindt ze boeken in allerlei genres en typt makkelijk leesbare verslagen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op 9 oktober 2021 verscheen haar debuutroman 'Met mij is toch niks mis'. Een psychologische roman over sociale angst. Haar blogs gaan over dagelijkse dingen, psychische klachten en de ontwikkelingen rondom haar boek. Wil je niks missen? Kijk in de rechterkolom en zorg dat je als eerste de link naar de nieuwste blog in je mailbox krijgt.

4 gedachten over “Deel 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: